19 Şubat 2012 Pazar

DMA- Direct Memory Access- Doğrudan Bellek Erişimi



DMA, modern bilgisayarlarda bulunan, merkezi işlem biriminden bağımsız olarak okuma ve/veya yazmak için, belirli donanım alt sistemleri içinde sistem belleğine erişim sağlayan bir özelliktir. 


DMA, disk sürücü kontrol birimleri, grafik kartları, ağ kartları ve ses kartları dahil bir çok donanım sistemi tarafından kullanılmaktadır. DMA olan bilgisayarlar, olmayan bilgisayarlara göre, daha hızlı  veri transferi yapabilmektedir.


Disk sürücüleri ve benzeri cihazlar için bu seçeneğin aktif halde olması performans artışı
sağlar. Çünkü bu durum sayesinde cihaz gerek duyduğu bilgileri işlemciye uğramadan direk olarak sistem belleğinden elde edebilir.





DMA verileri bir çevre biriminden RAM'e veya RAM'den çevre birimine CPU'nun müdahalesine gerek kalmadan aktarabilmeyi sağlar. Çevre birimlerinin birbirine direk ulaşmasına imkan sağlayamaz.

DMA’nın tipik bir kullanımı, sistem RAM’ından bir bellek blokunun, cihazdaki arabellekten veya arabelleğe kopyalamasıdır. Böyle bir işlem işlemciyi geciktirmez, o da, bunun sonucunda, başka görevleri yapmak üzere planlanabilir. DMA transferleri, yüksek performanslı tümleşik sistemler için çok önemlidir.

DMA, donanım etkileşimine ilave olarak, CPU’dan belirli bir DMA motoruna büyük kopyalar veya saçılım-toplama işlemleri gibi, pahalı bellek işlemlerinin başka yere yönlendirmek amacıyla da kullanılabilir. Bugünün masa üstü bilgisayarları için bellek kopyalamaları başka bir yere yönlendirilmeye değmeyecek kadar küçük işlemler olsa da, daha sınırlı kaynaklar nedeniyle, tümleşik cihazlarda daha sık kullanılmaktadır.
_______________________________________________________________________
13.02.2012 Tarihli İşletim Sistemleri Yönetimi dersi ödevimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder